DATÜB ÇU'DA AHISKALILARI ZİYARET ETTİ

DERNEKLER 10.09.2014 10:26:58 0
DATÜB ÇU

DATÜB Kazakistan’ın Çu kentinde yaşayan Ahıskalıları ziyaret etti. Bişkek’e ve Almaata’ya yakın olmasına rağmen pek fazla yetkilinin gitmediğinden yakınan Çu’da yaşayan Ahıskalılar Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan ile Genel Başkan Yardımcısı ve Avrupa Temsilcisi Burhan Özkoşar’ın kendilerini ziyaretine sevindiler. 

Bişkek’te yapılan "Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı” ardından Çu’dan gelerek çalıştaya katılan Ahıskalı öğrenciler ile birlikte Kazakistan’a geçen DATÜB Yetkilileri Çu’ya giderek Ahıskalılar ile buluştu.  

Çu Ahıskalılar Derneğinde Başkan Köşeli Guseynov ve yardımcıları tarafından sıcak bir ortamda karşılanan DATÜB yöneticileri ilk görüşmeyi dernek lokalinde yaptılar.

Çu’da yaşayan Ahıskalılar hakkında bilgi verdikten sonra kendilerinin Kazakistan’da Almaata’da bulunan Ahıskalılar Milli Merkezi’ne bağlı olduklarını, Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov başkanlığında Kazakistan makamlarında Ahıska Türklerinin çok iyi bir şekilde tanıtıldıklarını ifade ettiler. Kendilerinin küçük bir kentte yaşamalarından dolayı uzaktan gelenlerin ziyaret etmediğinden yakınan Çu’daki Ahıskalılar, Türkiye’den gelenlerin aralıklarla da olsa kendilerini ziyaret etmelerini istediler.

Dernek lokalindeki yöneticilerle yapılan kısa bir görüşmenin ardından DATÜB yöneticilerinin geldiğini duyan ve tarlada işini bırakarak toplantıya katılanlar ile birlikte yapılacak olan toplantı için salona geçildi.

MERAK KONUSU TÜRKİYE

Çu’da yaşayan Ahıskalılar ile salonda yapılan toplantıda DATÜB yöneticileri daha çok DATÜB’ün çalışmaları hakkında bilgi verdiler. Vatana dönüş konusunda yapılan çalışmalar ve son durum hakkında bilgi verdikten sonra, Vatana herkesin dönmesine gerek yoktur. Hele değişik ülkelerde daha iyi koşullarda yaşayan Ahıskalıların vatana dönmeleri yerine bulundukları ülkelerdeki seviyelerini koruyarak daha üst seviyelere çıkmaları gerektiğini vurgulayan DATÜB yöneticileri bunun için Türkiye Cumhuriyeti’nden Ahıska Türkleri için çifte vatandaşlık istediklerini bunun için çalışmaların yürütüldüğü bilgisini verdiler.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapılan “Sürgünde Ahıska Türkleri Yükseköğretim Öğrencileri Çalıştayı” hakkındaki bilgiyi ise çalıştaya katılan öğrencilerden Minera Alieva verdi. Çalıştayın çok iyi geçtiğini ve kendilerinin de bu çalıştaydan çok yararlandıklarını ifade etti. 4 gün boyunca dünyanın bir çok ülkesinden gelen Ahıskalı öğrenciler ile tanıştıklarını ve çok düzeyli bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Toplantıya katılanlar ise DATÜB yöneticilerine daha çok Türkiye’de Vatandaşlık, ikamet tezkeresi izinlerini ve son çıkan yabancılar ve göç kanunu ile ilgili sorular yönelttiler. Öğrencilerin Türkiye’ye gönderilmesi ve Üniversitelerde okumaları ve yaşadıkları sorunları hakkında bilgi aktararak DATÜB’ün bu konulara el aymasını talep ettiler. DATÜB yöneticileri ise soruları cevaplarken DATÜB’ün 24 Mayıs 2010 tarihinde kurulduğunu bu tarihten beri bahsi geçen konularda sürekli çalışmalar yaptıklarını izah ettiler.

ÇU’DA ATATÜRK HEYKELİ DİKİLİYOR

Çu’da yaşayan Ahıska Türkleri Atatürk heykelini dikiyor. Heykelin inşası tamamlandı, etrafında çevre düzenlemesi yapılıyor. Çu Belediyesine ait parkta Ahıska Türklerine tahsis edilen bölgede Atatürk heykeli dikildi. Tamamen Çu’da ticari faaliyetlerini yürüten Ahıskalı Türk işadamlarının desteği ve Çu Ahıska Türkleri Derneği organizesi ile yapılan heykelin açılışını Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2014 tarihi olarak belirlendiğini söylediler. Açılışı için resmi bir tören yapacaklarını sözlerine eklediler.


1

Çamlıçatak Köyünde hayvanlar su içsin diye yürüyüş yolu yapıldı

2

Doğu Yılmaz’a vitrin maçı

3

Çiftçiler, TARSİM Sigortası Hakkında Bilgilendirildi

4

Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı

5

Öğrenciler bilim fuarında yeteneklerini sergilediler